Uudenvuoden menu: Chorizo hodarit, Parmesan-perunasalaatti ja Key Lime piiras

12/28/2016


Nyt kun joulu on paketoitu ja paketit avattu, on aika suunnata katse kohti uuttavuotta.

Uudenvuoden perinteiseen ruokapöytään kuuluvat nakit ja perunasalaatti. Pääsin kehittämään paikalliseen lehteen Nurmijärven Uutisiin perinteitä kunnioittaen hieman toisenlaisen menun, joka sopii koko perheelle tai vaikka ystäväporukalle illanistujaisiin. Uuden vuoden aattoiltana maistuvat mausteiset chorizo hodarit chilikastikkeen ja marinoitujen punasipuleiden kanssa, sekä perunasalaatti, joka saa lisämakua parmesan juustosta. Pehmeät itsetehdyt hodarisämpylät ovat niin hyviä, että paluuta kaupan valmiisiin ei enää ole. Lapsille voi vaihtoehtoisesti varata tavallisia nakkeja ja chilin määrää kastikkeessa voi vähentää.
Tuhdin ruoan kruunaa ihanan raikas limepiirakka.

Chorizo hodarit

10 chorizo nakkia

Hodarisämpylät
2 dl vettä
1 dl maitoa
7 ½ dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 kananmuna
50 g voita
1 rkl sokeria
1 ½ tl suolaa kananmuna voiteluun

Mittaa vesi ja maito kulhoon ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Sekoita 2 dl vehnäjauhoja, hiiva, suola ja sokeri yhteen ja lisää ne nesteeseen. Anna taikinan seistä viitisen minuuttia.  Sulata voi. Vatkaa taikinaan kananmuna ja vaivaa jauhot joukkoon. Lisää voisula jauhojen lisäämisen loppupuolella. Anna taikinan kohota tunti. Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyöritä ne pitkulan muotoiseksi. Anna sämpylöiden kohota 15 minuuttia ja voitele pinnat kananmunalla.  Paista 200 astetta 15 minuuttia.

Chilikastike
1 prk creme fraiche
1 dl majoneesia
½ dl sweet chili kastiketta
1 tl sitruunanmehua chilipippuria suolaa

Sekoita creme fraiche, majoneesi ja sweet chili kastike yhteen. Lisää sitruunanmehu ja mausta chilillä ja suolalla.

Marinoidut punasipulit
2 punasipulia
1 dl vettä
½ dl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Mittaa vesi, punaviinietikka, sokeri ja suola kattilaan ja kiehauta. kaada seos sipuleiden päälle ja anna marinoitua huoneenlämmössä tunnin verran.

Lisäksi: kurkkusalaattia, ketsuppia ja sinappia


Parmesan-perunasalaatti

8 keitettyä perunaa
100 g parmesanjuustolastuja
2 suolakurkkua
puolikas sipuli
1 prk kermaviiliä
2 rkl sinappia
pippuria
suolaa

Kuutioi perunat, suolakurkut ja sipuli. Sekoita sinappi kermaviiliin. Yhdistä perunat, suolakurkut, sipuli, juustolastut ja kermaviili yhteen ja mausta pippurilla ja suolalla.




Key Lime piiras

Pohja
200 g digestivekeksejä
100 g voita

Pingota irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat.  Murskaa keksit hienoksi. Sulata voi ja sekoita keksimuruun. Painele keksimuru irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. Paista 175 astetta 10 minuuttia.

Täyte
4 limeä
1 prk kondensoitua maitoa (sokeroitu maitotiiviste)
4 kananmunaa

Erottele kananmunista keltuaiset. Säästä kaksi valkuaista kuorrutteeseen. Laita kondensoitu maito ja kananmunan keltuaiset kulhoon ja vatkaa tehosekoittimella. Raasta limen kuoret ja purista mehut joukkoon. Kaada seos paistetun keksipohjan päälle ja jatka vielä paistamista noin 15 minuuttia. Siirrä piirakka kylmään, jotta täyte hyytyy.

Marenkikuorrute
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä samalla vatkaten. Ota jäähtynyt piirakka jääkaapista ja levitä marenki epätasaisesti pinnalle. Paahda piirakkaa uunissa grillivastuksen alla muutama minuutti (vahdi paiston ajan!), jotta pinta saa hieman väriä.


Ps. Koko aukeaman juttu luettavissa tämän päivän Nurmijärven uutisista :)

Katso myös nämä

0 kommenttia